Om

Nettstedet padlepilgrim.no så dagens lys helt i begynnelsen av januar 2014. Domenet ble registrert så tidlig som i 2006, så tanken har vært der lenge.

20121208-IMG_4124-3

Å være padlepilegrim åpner opp helt nye muligheter. Havet og holmene langs kysten er de samme i dag, som i middelalderen. I 2014 er planen å padle hele langs kysten av Sør-Norge fra Tønsberg til Nidaros. Allemannsretten gjør det mulig å bruke telt hele veien, og mange middager kan fiskes underveis. Derfor er det unike muligheter til å komme vekk fra konsumsamfunnet, samtidig som det også befinner seg langs kysten. Graden av autentisitet rommer derfor et veldig stort spenn av muligheter. Vær og landskap er svært variert langs kysten, og kaller på stor ydmykhet fra de som ferdes der. Spesielt i kajakk.

Selv om det ikke er noen etablert led langs kysten enda, så vet vi at mange pilegrimmer tok denne veien til Nidaros. 2014 er også et jubiluemsår, fordi det er 1000 år siden Olav den Hellige ble døpt i Rouen. Mange steder underveis som er interessante, og klosteret på Selja er helt klart er høydepunktet:

Stitched Panorama

Pilegrimstanken sprer om seg, og er ikke lenger bare religiøst fundert. I boken «Havets pilegrimer» skriver Harald Olsen:

Felles for mange av dagens pilegrimer er en reaksjon på det de opplever som sykdomssymptomer i det senmoderne samfunnet: overfladiskhet, utvendighet, materialisme, narsissisme, overdreven individualisme, rotløshet og mangel på helhetsforståelse. På den annen side søker de flest en tydeligere dybdedimensjon i tilværelsen: mer ekthet, autentisitet, sannhet, retning og mening. For mange er dette en søken etter en ny og eksistensiell opplevelse og erfaring av det hellige eller guddommelige i tilværelsen.

Padlepilegrimen

20090227-IMG_6897
Lars Verket (1969) står bak dette nettstedet og prosjektet. Han fikk sin første havkajakk i 1998, ble utdannet vegleder Hav fra NPF i 2005 og har drevet med padling på fulltid siden 2006. I perioden 2006 til 2010 skrev han 4 padleguider til Sør-Norge. Han driver også kurs, utleie og guiding gjennom www.kayakexperiences.com.

Padlosofien han forfekter har også en religøs dimensjon. Stillhet, rytme, enkelhet og langsomhet er verdier han har berørt i utallige foredrag, og som en padlepilegrim vil kjenne på kroppen. Han setter stor pris på kystens katedraler (fyren langs kysten), og elsker å sitte ved et fyr å se utover havet. Inge Mannsåker har beskrevet dette på en flott måte:

Det beste du kan lytte til er stillheten – Guds tydeligste bølgelengde.

Lars Verket har gjennom årene hatt flere pilegrimserfaringer på land. I 2000 gikk han fra Hamar til Hjerkinn. I 2007 fra Hovden til Røldal. Siste dagen av pilegrimsleden inn til Lindisfarne er også prøvd, og var en stor opplevelse! På Lindisfarne traff han Mecky, og sammen har de laget keltiskfromhet.no. De siste 15 årene har de keltiske kristne impulsene hatt stor innvirkning på han, og han er utforsker i anamcara.no. I kirkelandskapet er han opptatt av dialog og åpenhet, og er medlem av Areopagos og Kvekerne – vennenes samfunn.

4 kommentarer til “Om

  1. Interessant nettside.. Når jeg hører ordet «pilgrim» tenker jeg gjerne på tre ting. En av verdens absolutt mest leste bøker gjennom flere hundre år -«Pilegrims vandring», middelaldersk katolisisme og slike mere moderne varianter som f.eks denne siden presenterer. Men for så vidt har jo nesten alle religioner pilegrimstradisjoner.

    Har alltid fundert på hva som er den innerste motivasjonen for pilegrimer. Hva fikk f.eks katolske pilegrimmer til å gå fra sydeuropa til Nidaros? Antagelig var, og er, motivene mange og langt mer forskjellig enn man skulle tro.

    Personlig har jeg aldri greid å finne noen spesiell bølgelengde bare ved å lytte til stillheten. Men siden folk synes de hører så mye forskjellig så finnes det kanskje mange forskjellige frekvenser der ute. Roen i sinnet, og evnen til å se verdens overfladiskhet, egoisme og selvhevdelsen i alle sine forskjellige former, ja, det får jeg, men det motiverer meg vel mest til å flykte fra virkeligheten eller søke tilflukt i min egen ønsketenkning. For den kommer jeg veldig lett på bølgelengde med. Jo mer ønsketenkning og idealiserte forestillinger, jo lettere blir livet. Men kanskje litt kjedelig også? Jo mer virkelighetsfjern og urealistisk blir nok min «åndelige resonansefrekvens» også. Nesten som flattvann. Det gør lite inntrykk på folk.

    John Bunyan, som skrev pilegrims vandring satt visst tolv år i fengsel. Årsaken var høyst sannsynlig at han hadde tunet inn på «Guds virkelige bølgelengde». I et historisk perspektiv gir ikke denne inntrykk av å bestå av småbølger. Historien er full av eksempler på det sterke motsettningsforholdet mellom «Guds bølgelengde» og «verdens bølgelengde».

    Men likevel kunne jeg tenke meg å dra på pilegrimstur, bare for å teste det ut.

    Da tror jeg at jeg hadde dratt uten mobil, uten radio, uten lesestoff og vært helt for meg selv hele tiden. Jeg hadde nok ikke snakket med meg selv, for jeg er ikke spesiellt interessant. 🙂

    1. Takk for spennende tanker. Jeg kommer tilbake til pilegrimsmotiver i flere poster fremover.
      Er helt enig med deg i at uten mobil osv hadde vært fint, men dette blir en kombinert padle- og pilegrimstur. Jeg er jo forfatter, og skal bruke reisen både til research og for å motivere andre til å ta turen.

  2. Dypvåg kirke ligger ved fjorden inn mot Tvedestrand. Vi får pilegrimsstempel snart. Vi ønsker deg velkommen innom!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.